Het jurycorps wie zijn dat……en zijn zij op zoek naar jou?!

juryopleiding 2

Het jurycorps is een gezellig en hecht team bestaande uit zeven personen. Vijf aspirant juryleden die aan het laatste stuk bezig zijn van hun opleiding om volwaardig jurylid te worden. Vier personen hebben inmiddels het garde gedeelte afgerond en behaald, en zijn nu bezig met het laatste gedeelte: de show-opleiding. Daarnaast zijn er twee juryvoorzitters. Iedereen heeft, ieder op zijn of haar eigen manier een band met dansen.

Het jurycorps komt regelmatig bij elkaar voor bijscholing, om de gezichten dezelfde kant op te houden, om de dansen van het seizoen te bespreken etc.

Ook tijdens het seizoen heeft het jurycorps zowel in de grote pauze als na het toernooi een korte evaluatie over de afgelopen toernooidag.

Heb jij misschien interesse om het gezellige jurycorps te komen versterken?

Dan wordt hieronder uitgelegd wat je kunt verwachten.

Het is belangrijk dat je de affiniteit hebt met dansen. Ben je zelf danser geweest, je dochter of zoon danst, of misschien ben je op een andere manier met dansen bezig (geweest).

Je gaat eerst aan de slag met de voorzitters. Dit om te kijken wat je zelf al over garde- en showdansen weet. Misschien ken je al benamingen die worden gehanteerd. Weet je al een beetje waar het jurycorps naar kijkt bij het dansen. Deze bijeenkomsten zijn informatief. Er wordt gekeken of er een klik is, en jij kijkt of het je wat lijkt.

Daarna wordt er gezamenlijk gestart met je opleiding met betrekking tot het garde- en showdansen.

Er wordt uitgelegd wat een garde- en showdans nou precies is.

Je krijgt de officiële benamingen te horen. Je krijgt uitleg over de uitvoering van de passen. Daarna wordt gezamenlijk punt voor punt doorgenomen, waar naar wordt gekeken bij het beoordelen van een dans.

De opleiding bestaat voor een groot gedeelte uit theorie. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van beeldmateriaal om je een beter beeld te geven van de theorie-uitleg, zodat je deze straks ook toe kan passen.

Als de juryvoorzitters denken dat je er aan toe bent mag je tijdens de danstoernooien van het SVD vervolgens laten zien of je de informatie al toe kunt passen op de getoonde dansen. Je hoeft natuurlijk niet meteen punten te geven aan de dansers, maar je mag eerst rustig oefenen. Tussendoor wordt besproken hoe het gaat, en waar je eventueel tegenaan loopt. Uiteraard zit je wel bij de zittende jury van die dag zodat je vragen kan stellen en de dansen ziet vanuit hetzelfde oogpunt als de rest van het jurycorps.

Wanneer de juryvoorzitters denken dat je er klaar voor bent, kun je worden ingezet als aspirant-jurylid. Dit houdt in dat je daadwerkelijk mee gaat draaien in de zittende jury van die dag en dat je dus ook punten gaat geven aan de dansers! Natuurlijk kan je nog steeds terecht bij je collega-juryleden voor vragen.

Als laatste als de juryvoorzitters denken dat je er helemaal klaar voor bent om toegelaten te worden tot het jurycorps, en als jij er aan toe bent, krijg je een juryexamen. Hiermee wordt je kennis getoetst, en bij het behalen ontvang je daarvoor een certificaat. Dan ben je officieel JURY!

Lijkt het je leuk om ook jurylid te worden, neem dan contact op met het secretariaat. Mocht je nog vragen hebben over het bovenstaande of andere zaken met betrekking tot het volgen van de juryopleiding, dan kun je natuurlijk ook altijd een van de juryvoorzitters aanspreken.

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken